Peter Eilander

Peter Eilander is organist van het Steendam orgel in de Eben-Haëzerkerk te Apeldoorn. Hij begon zijn organisten loopbaan op tienjarige leeftijd in de Tabernakelkerk te Vaassen. In 1974 werd deze orgelbank verwisseld voor die van het Reil orgel in de Rehobothkerk te Heerde. Vanaf 1981 dient hij de Eben-Haëzergemeente te Apeldoorn. Hij studeerde op het conservatorium te Zwolle bij Dorthy de Rooy (orgel) en Epke de Jong (piano). Daarna volgde hij nog interpretatielessen bij Nico Waasdorp en Jan Bonefaas.
Als concertorganist heeft hij in Nederland een uitgebreide praktijk. Hij concerteerde echter ook in Amerika, Letland (Riga), Rusland (St. Petersburg), Hongarije, Frankrijk, Engeland, Spanje, Ierland (Dublin) en Duitsland.

Voorts is Peter Eilander dirigent van het christelijk gemengd koor "Cantate Deo" te Amersfoort en het christelijk mannenkoor “Higgajon” te Harderwijk.
Als docent is Peter Eilander verbonden aan het Muziek Onderwijs Centrum te Holten en heeft een uitgebreide prive-lespraktijk opgebouwd. Leerlingen, afkomstig uit het hele land, komen vooral voor zijn romantische interpretaties en zijn aanpak van de begeleiding tijdens erediensten.

Hij heeft als organist, dirigent en begeleider van koor- en samenzang verschillende opnamen op zijn naam staan. In 2004 startte Peter een project om alle 8 sonates van de Franse componist Alexandre Guilmant op te nemen. Op deze cd’s zijn de Cavaillé-Coll orgels van de Ste. Madeleine (Parijs), St. Pierre (Lisieux) en de St. Ouen (Rouen) te horen.
Tijdens dit lopende project werd Peter de gelegenheid geboden een kerst CD in de St. Ouen (Rouen) en een solo CD in de St. Sulpice (Parijs) op te nemen.

Hij ontving in 1993 en 2006 Franse onderscheidingen voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Zie ook: www.petereilander.nl