Orgel

Het pijporgel is misschien wel het meest indrukwekkende instrument dat er bestaat. Het is tevens één van de oudste instrumenten, dat ook tegenwoordig nog wordt bespeeld. In aanleg bestaat het uit pijpen, hefbomen, toetsen en een luchtaanvoer.

Voor elke toets is zijn er een of meerder pijpen. Het orgel bestaat daardoor uit veel pijpen (elke pijp is eigenlijk een fluit), van verschillende grootte, die ieder één toon kunnen produceren. Mechanische balgen zorgen ervoor dat lucht via een kanalen systeem door de pijpen wordt geperst. Een elektrische ventilator zorgt voor wind in de balg. Met registerknoppen selecteert de speler een reeks pijpen.

Als een toets of een pedaal wordt ingedrukt, gaat de lucht naar de gewenste pijpen. Om thuis te kunnen studeren is het elektronisch orgel ontwikkeld. De toetsen zijn gebleven, echter de rest van de techniek wordt langs elektronische (digitale) wijze opgewekt. Het blijft uiteraard een geweldige belevenis een heus pijporgel te bespelen.

Omdat dit (veelal grote) instrument zeer geschikt bleek voor het begeleiden van samenzang in kerkdiensten, heeft het orgel juist daar een grote plek verworven. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn: het pijporgel kom je ook tegen in concertzalen, bergburchten of buiten in de openlucht.

 

Docent: Peter Eilander

Peter Eilander begon zijn organisten loopbaan op tienjarige leeftijd in de Tabernakelkerk te Vaassen. In 1974 werd hij organist van de Rehobothkerk te Heerde. Vanaf 1981 is hij organist van de Eben-Haëzergemeente te Apeldoorn. Hij studeerde op het conservatorium te Zwolle bij Dorthy de Rooy (orgel) en Epke de Jong (piano). Daarna volgde hij interpretatielessen bij Nico Waasdorp en Jan Bonefaas.

Als docent is Peter Eilander verbonden aan het Muziek Onderwijs Centrum te Holten en heeft een uitgebreide lespraktijk. Leerlingen, afkomstig uit het hele land, komen vooral voor zijn romantische interpretaties en zijn aanpak van de begeleiding tijdens erediensten.
Hij heeft als organist, dirigent en begeleider van koor- en samenzang verschillende opnamen op zijn naam staan. Zo staan op 4 cd’s alle 8 orgelsonates van Alexandre Guilmant. Tevens nam Peter een kerst CD in de St. Ouen (Rouen) en een solo CD in de St. Sulpice (Parijs) op. Op het indrukwekkende Walcker orgel te Riga maakte Peter een cd met als titel: Bach & Influence.

Hij ontving in 1993 en 2006 Franse onderscheidingen voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. In 2015 werd Peter geridderd in de Orde van Oranje Nassau.

Zie voor meer info: www.petereilander.nl