Piano

De meeste mensen zullen in hun leven ooit wel eens een piano hebben gezien. Het instrument met de kenmerkende zwarte en witte toetsen is zo populair dat het moeilijk is om ze in het dagelijks leven over het hoofd te zien: of het nou in het concertgebouw is, of in een lokaal cafeetje.

Maar wat is een piano nu eigenlijk precies?
Tot de verbazing van velen, is de piano niet alleen een toetsinstrument, maar ook een slaginstrument en een snaarinstrument. Binnenin de piano zitten namelijk allemaal snaren gespannen waarop geslagen wordt met hamertjes, wanneer je één van de (meestal) 88 toetsen van de piano indrukt. Van die hamertjes merk je niet zoveel. Als pianist druk je gewoon de toetsen van de piano in en hoef je je niet te bekommeren om de hamers die het mechaniek van de piano uitmaken; maar tóch wordt de piano dus als slaginstrument geclassificeerd.

 

Docent: Mieny Zaal 

Mieny Zaal is enthousiast docent piano en accordeon en geniet zichtbaar als ze haar leerlingen hoort spelen. Les van Mieny betekent dat je bij de basis begint, de muzieknoten dus. Daarna ga je eerst met je rechterhand spelen, dan komt de linkerhand erbij en zo neemt ze je stap voor stap mee in het leren piano spelen.
Leuk volgens Mieny aan het spelen op een piano is dat je zowel met z’n tweeën als in een koor kunt spelen en andere instrumenten kunt begeleiden.

Docent: Jaap Eilander

Ik ben Jaap Eilander, klassiek pianist. Naast het lesgeven ben ik concertpianist en ook actief als kamermusicus. In de afgelopen jaren heb ik diverse albums opgenomen en ook eigen muziek geschreven. Heerlijk is het om mijn ervaringen door te kunnen geven aan mijn studenten. Elke leerling is anders met andere talenten en muzikale voorkeuren. Ik probeer die leerling met een passend lesprogramma vooruit te helpen om zijn of haar muzikale dromen te kunnen waarmaken.