Viool

De viool is het kleinste instrument van de strijkersfamilie. Ook voor altviool, de grotere broer van de viool, kan je bij het muziekonderwijscentrum terecht. Viool leren spelen kan al vanaf 4,5 jaar. Altviool kan vanwege de grootte van het instrument pas later. Ook volwassenen kunnen leren (alt)vioolspelen. Het is niet noodzakelijk om al muzieknoten te kunnen lezen voor je begint met vioolspelen. Dit kan je namelijk tegelijk leren met het bespelen van de (alt)viool.

Of je kiest voor de viool of altviool is afhankelijk van je eigen smaak. Houd je juist van hoog en snel, dan kies je voor de viool. Houd je meer van een rustige warmere en lagere klank kies je voor de altviool. Je kan na een aantal jaar het ene instrument bespeeld te hebben ook overstappen naar het andere. Zo’n overstap is niet lastig, want de instrumenten lijken erg veel op elkaar.

De viool komt voor in heel veel klassieke muziek. Maar als je dat wilt kan je ook een hele andere kant op met vioolspelen. Denk maar aan Ierse muziek, of popliedjes. Je moet echter wel eerst de basis van het vioolspelen leren.

Docent: Jan Dam

Ik ben geboren en getogen in Enschede. Tijdens mijn schoolperiode op het voortgezet onderwijs werd muziek maken en het vioolspelen in het bijzonder steeds belangrijker voor mij. Het was dan ook geen moeilijke keuze om na het behalen van het Atheneum B diploma naar het conservatorium te gaan. Na de studietijd in Maastricht heb ik aan verschillende muziekscholen mogen werken t.w. Curacao, Aruba, Berkelland, Holten, Rijssen en Borne. Toen mijn functie op de Nederlandse Antillen werd opgeheven, zijn mijn vrouw en ik teruggegaan naar Nederland. Al snel vond ik een baan aan muziekschool de Triangel te Berkelland en heb ik een tweede studie (Altviool) aan het conservatorium te Enschede afgerond, evenals de cursus Ensemble-leiding.
Naast de functie als viooldocent ben ik altijd actief gebleven op het uitvoerende vlak binnen kamermuziekensembles en in orkesten.
Voor mij is het mogen werken met kinderen altijd een feest. Het ontdekken van de manier om de beste klank uit een viool te halen blijft een uitdaging en fascineert mij enorm.